Boekenkast

IMG_0004Wanneer ik naar boven loop, komt de boekenkast mij tegemoet.
Niet vreemd, hij staat op de overloop.
Zo’n kast zegt toch veel over de eigenaar. Verknocht aan lezen als ik altijd ben geweest, is het een dierbaar bezit.Uren kon ik doorbrengen in mijn eigen wereld, waar ik mij vereenzelvigde met wie op dat moment de hoofdpersoon was in mijn boek.
Lezen. Het was voor mij de reden om naar school te gaan. Gulzig zoog ik de kennis in mij op, om het daarna zo snel mogelijk in de praktijk te brengen.
Helaas was het het enige waarin ik geïnteresseerd was, zodat ik mijn belangstelling in school al snel verloor.
Alles wat los en vast zat las ik. Het ging zelfs zo ver dat, toen ik niets meer te lezen had, ik aan het telefoonboek begon.

Maar goed, mijn boekenkast.
Op de bovenste plank staan mijn kookboeken. Menig uur heb ik verlekkerd zitten kijken naar de gerechten, om er dan achter te komen dat wat mijn ogen zien, mijn handen niet kunnen maken.

Een plank lager is de spirituele afdeling.Ooit was ik er overtuigd dat er meer was tussen hemel en aarde. Mijn verzameling bijbels is de stille getuige. Inmiddels zijn mijn ideeën veranderd, maar de boeken blijven staan waar ze staan, verstopt achter de wijze lessen die mijn moeder me heeft meegegeven; de verzamelde werken van Jan, Jans en de kinderen.
Te pas en te onpas haalden wij ze in ieder gesprek aan. Wie nieuw in ons gezin kwam kreeg eerst een spoedcursus, anders waren de gesprekken niet te volgen.

Ook liet mijn moeder mij haar verzameling Dick Francis na. Moord en doodslag op de renbaan.
Combineert mijn liefde voor lezen met mijn liefde voor Groot Brittanïe. Mijn favoriete boek haalt ook nog mijn liefde voor gadgets erbij.

Ja, dan zijn we bij de onderkant van mijn kast aangekomen. Daar begint mijn verzameling jeugdboeken.
Ik verzamel jongensboeken van vóór 1960, en ook pockets tot de jaren 80. Elke rommelmarkt die ik tegenkom wordt ondersteboven gehaald, in de hoop weer een exemplaar aan de kast toe te kunnen voegen.
Blij als een kind met mijn nieuwste aanwinst spoed ik mij naar huis, om vervolgens af te reizen naar weer een nieuw fantasieland.

Op de onderste plank staan mijn strips. Ach ja,
soms heb je behoefte aan een snack.

Helaas heb ik mijn liefde voor het lezen niet op mijn kinderen kunnen overbrengen.
Hoe overtuigend ik ook probeer te zijn, de magische wereld achter de letters krijgt geen vat op ze.
Misschien als ze dit lezen krijgen ze een blik in mijn wereld.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Één reactie op Boekenkast

  1. Agnes schreef:

    Op deze manier laat je de lezer iets meer van jezelf zien! Deze verhalen en gedichten vertel je namelijk niet als je lekker op de bank zit, haha!
    Indrukwekkend verhaal van het overlijden van Peter, dit heb je ons nooit verteld.
    Ik ben benieuwd wanneer je weer iets publiceert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blue Captcha Image
Refresh

*