Nostalgie

Kijkend naar buiten zie ik dikke regendruppels van de daken rollen, de hemel is egaal grijs, en op straat glimt alles wat nat is.
Hoewel het eind mei is, heeft het toch een erg hoog herfst-gehalte.
Dit weer heeft iets nostalgisch, alsof je terug wordt gestraald naar het simpele bestaan van je vroegere ”Ik” ten tijde van die eerste jaren van je schoolcarrière.
Nu gebied de eerlijkheid mij te vermelden dat ik vroeger op zijn zachts gezegd geen liefhebber was van school. Op de kleuterschool schitterde ik vooral door afwezigheid, en was ik te vinden in de zandbak onderaan de flat waar ik woonde. Dit heb ik tot de derde klas volgehouden, toen mij vriendelijk doch dringend, en voornamelijk hardhandig, duidelijk gemaakt werd dat dit niet gewaardeerd werd.
 
Enfin, terug naar school.
Ik heb altijd van de herfst gehouden. Het gure weer, de onheilspellende wolken en de explosie van kleur overal waar je kijkt.
In de klas die typisch herfst knutselwerkjes. Ik krijg spontaan zin om naar kastanjes te zoeken, er spijker of naalden in te slaan, en met wol een web te weven door deze spinnenpoten-achtige uitsteeksels. Of een slinger maken van bladeren.
 
Mijmerend over dit alles schieten mijn gedachten alle kanten op. Ik ben nog steeds dat kind, ouder  en wijzer, maar in essentie nog dezelfde. Nostalgie maakt plaats voor zorgen. Zorgen die ik indertijd niet had. Was alles vroeger beter? De problemen van nu bestonden in meer of mindere mate toen ook al, maar je hield je er niet mee bezig.  Pas later in je leven heb je geleerd ze te herkennen, en er mee om te gaan.
 
Maar goed. Inmiddels komt de zon tevoorschijn, en word ik weer teruggetrokken naar het heden, met een hond die uit wil en een kind die van  het dansen honger heeft gekregen.
Ik ga weer voor verantwoordelijke volwassene spelen, maar ben dankbaar voor de regen die mij weer even terug bracht naar een tijd van kleur, geur en mooie herinneringen.
 
 
 
 
Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Blue Captcha Image
Refresh

*